poniedziałek, 14 listopada 2016

Kulki marchewkowe - pomysł na zdrowy deser

Kulki marchewkowe to nasza propozycja dla osób będących na diecie, aktywnych fizycznie, zwracających uwagę na to, co jedzą oraz dla wszystkich łasuchów, którzy nie boją się warzyw w deserach. Są proste w przygotowaniu, nie zawierają mąki i białego cukru - jedynie łyżkę syropu klonowego, ale możecie z niego zrezygnować. Główny ich składnik to marchewka, do tego słodkie daktyle, rodzynki, orzechy włoskie i gotowe! Taki deser możecie jeść bez wyrzeczeń i dodatkowo da Wam zastrzyk energii.
Przepis znaleziony w "Wielkiej księdze wypieków"


Składniki:
4 marchewki
100g daktyli
100g orzechów włoskich
50g rodzynek
1 łyżka cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżka syropu klonowego
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Daktyle i rodzynki zalej wodą, mocz przez 20 min, odlej wodę a bakalie posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj lub zmiksuj na drobne kawałki.

Zmiksuj razem marchew, daktyle, rodzynki i orzechy (my użyłyśmy blendera ręcznego). Miksuj do momentu, aż masa się sklei. Dodaj cynamon, imbir i łyżkę syropu klonowego, wymieszaj. Jeśli masa będzie mało klejąca, dodaj więcej daktyli. Formuj w dłoniach niewielkie kulki, a następnie obtocz każdą w wiórkach kokosowych. Wstaw deser do lodówki, żeby masa dobrze się skleiła.

6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter