Kulki marchewkowe to nasza propozycja dla osób będących na diecie, aktywnych fizycznie, zwracających uwagę na to, co jedzą oraz dla wszystkich łasuchów, którzy nie boją się warzyw w deserach. Są proste w przygotowaniu, nie zawierają mąki i białego cukru - jedynie łyżkę syropu klonowego, ale możecie z niego zrezygnować. Główny ich składnik to marchewka, do tego słodkie daktyle, rodzynki, orzechy włoskie i gotowe! Taki deser możecie jeść bez wyrzeczeń i dodatkowo da Wam zastrzyk energii.
Przepis znaleziony w "Wielkiej księdze wypieków"
Przepis znaleziony w "Wielkiej księdze wypieków"
Składniki:
4 marchewki
100g daktyli
100g orzechów włoskich
50g rodzynek
1 łyżka cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżka syropu klonowego
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Daktyle i rodzynki zalej wodą, mocz przez 20 min, odlej wodę a bakalie posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj lub zmiksuj na drobne kawałki.
Zmiksuj razem marchew, daktyle, rodzynki i orzechy (my użyłyśmy blendera ręcznego). Miksuj do momentu, aż masa się sklei. Dodaj cynamon, imbir i łyżkę syropu klonowego, wymieszaj. Jeśli masa będzie mało klejąca, dodaj więcej daktyli. Formuj w dłoniach niewielkie kulki, a następnie obtocz każdą w wiórkach kokosowych. Wstaw deser do lodówki, żeby masa dobrze się skleiła.
pyszne i takie zdrowe:)
OdpowiedzUsuńFajny ten pomysł na marchewkowy deserek :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i na pewno pyszne. Miłego tygodnia życzę:)
OdpowiedzUsuńTakie desery mi odpowiadają. Są bardzo wygodne, bo można je zabrać jako przekąskę do pracy :)
OdpowiedzUsuńBrzmi fajnie, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńporywam jedną kuleczkę :)
OdpowiedzUsuń